Jdi na obsah Jdi na menu

Tisk poskytuje důvěryhodné informace

Tisk poskytuje důvěryhodné informace 
Tisk poskytuje zejména ve srovnání se sociálními sítěmi kvalitní, důvěryhodné a profesionálně zpracované informace. Podstatné je, že všechny informace šířené tiskovými tituly a jejich vydavateli na papíře i v digitálních mediálních kanálech jsou ověřené, zpracované na základě přísných redakčních postupů a jejich autoři jsou dohledatelní a odpovědní za publikovaný obsah. Informace před zveřejněním prochází v redakcích několikastupňovým schválením. Z hlediska legislativy pak leží odpovědnost za zveřejněné informace na vydavateli příslušného titulu. 

Oproti tomu prostřednictvím sociálních sítí je možno šířit nezměrně i záměrně nepravdivé, zavádějící nebo nenávist vzbuzující informace vycházející z neověřených, pochybných zdrojů nebo úplné smyšlenky autorů. Jen v roce 2023 je možno vymezit šest „tematických okruhů“, do nichž je možné shrnout dezinformace, které byly šířeny zejména prostřednictvím sociálních sítí. 

 

Svoji důvěryhodnost prokázala tisková media například v době koronavirové pandemie, jak ukázal průzkum uspořádaný Unií vydavatelů v roce 2020.